Miskolc régen: ilyen volt a város a ’80-as években

Megosztás

Folytatjuk nosztalgia rovatunkat az 1980-as évtizeddel, a gyors és mélyreható változások, valamint az ellentmondások időszakával. Ez volt az az évtized, amikor nyugaton már mobiltelefont használtak, itthon viszont még Nysa mikrobuszok voltak a mentőautók. A szovjet blokk már válságban volt, viszont még állt a vörös csillag a Tiszai pályaudvar bejárata felett. Szálljanak fel velünk a Bengáli villamosra, és tegyünk egy kört az Acélvárosban!

A Pátria-tömb a ’80-as években, háttérben a legendás Bengáli villamossal. Az épülettömböt az előző évtizedben húzták fel a merőben más stílusú, Monarchia-korabeli épületek közé. Annak idején még több lakást terveztek építeni a meglévők fölé, ilyen és ehhez hasonló tervek születtek a kivitelezésre, melyek végül nem valósultak meg.

A Szentpéteri kapui lakótelep madártávlatból (Szalay Zoltán 1982-es felvétele). A panelkockák közül kiemelkedik a legendás húszemeletes, mely akkoriban jóval sűrűbben lakott volt. Napjainkra olyannyira leromlott az állapota, hogy az önkormányzat balesetveszélyesnek nyilvánította. Jelenleg szellemházként “funkcionál”.

A Búza téri buszpályaudvar 1981-ben. Akkoriban még nem volt kiépítve olyan széleskörű utastájékoztatási rendszer mint ma, viszont a kép tanulsága alapján jóval nagyobb rend és tisztaság volt jellemző. A bal oldalon az ikonikus Ikarus 260-as, a jobb oldalon a háttérben egy régebbi típus (talán egy 30-as).

Egy rendőr irányítja a forgalmat 1982-ben a 26-os főút egyik kereszteződésében. Jobbra a Szeles utca, balra a Madarász Viktor utca húzódik. Napjainkban teljesen másképp néz ki a környék; a bal felső sarokban látható épület helyén ma a Miskolc Pláza áll, és a forgalom is sűrűbb lett azóta.

Évtizedünk meghatározó vállalata volt a Volán Taxi, mely még állami cég volt, azonban épp a ’80-as években jelentek meg az első maszek taxik a magyar városok utcáin. Képünkön valószínűleg a számla átnyújtása zajlik, háttérben a még renoválás előtt álló Tiszai pályaudvar.

1989 szeptemberében rendezték meg a második Borsodi Sörfesztivált. Az ötnapos rendezvény alatt többek között mazsorett-bemutatót, veteránautó-felvonulást és vásári komédiát is tartottak. A rendezvénysorozatot a Borsodi Sörgyár mellett a Pepsi is szponzorálta, hogy a gyerekes családokat is bevonzzák.

Képek: Fortepan, mitmiskolcadhatott.blog.hu, retronom.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek